Dziś w Zespole Szkół Chemicznych gościł Jacek Makowski, szef kuchni w restauracji Miravioli, a zarazem absolwent szkoły. W placówce odbyły się warsztaty kulinarne. Co przygotowywali uczniowie pod okiem szefa kuchni?
"Przygotowaliśmy mus czekoladowy, roladkę z kurczaka z serem pleśniowym, do tego będzie moskal z oscypkiem smażonym i sałatka winogronowa. Moskal to góralski placek z ziemniaków. Chcieliśmy, żeby dzieci przyrządziły coś innego, inaczej wygląda danie restauracyjne a inaczej domowe. (...) Młodzież radzi sobie bardzo dobrze, jest bardzo chętna do pracy, zadaje pytania, widać, że chce zdobywać wiedzę oraz umiejętności." - powiedział Jacek Makowski
Warsztaty rozpoczęły się o godzinie 11:00. Uczestniczyło w nich siedmioro uczniów Zespołu Szkół Chemicznych. Jak wrażenia?
"Pan Jacek prowadzi warsztaty w bardzo ciekawy sposób, chętnie odpowiada na zadawane przez nas pytania, bardzo nam pomaga. Pierwszy raz widziałam jak piecze się buraki wysmarowane olejem z tymiankiem i solą." - powiedziała Jessica Szczepańska
Przygotowane potrawy przyciągały nie tylko zapachem, ale także wyglądem, ułożeniem na talerzu przywodzącym na myśl dane w najlepszych restauracjach.
Restauracja Miravioli jest bardzo otwarta na współpracę z Zespołem Szkół Chemicznych. Z pewnością nie jest to ostatnie wspólne gotowanie i wspólna nauka. Warto dodać, że kadra nauczycielska "Chemika" dba o to, by uczniowie uczestniczyli w podobnych warsztatach również poza teren szkoły. W ten sposób uczniowie mogą wciąż uczyć się nowych rzeczy.
Napisz komentarz
Komentarze