Impreza skierowana jest do miłośników dobrego jedzenia, dawnych smaków, produktów regionalnych wykonanych w oparciu o rodzime surowce, tradycyjnej kuchni ludowej, wyrobów ekologicznych, domowych przetworów i wypieków. Stoiska przygotowane zostaną przez Koła Gospodyń Wiejskich z Chełmicy, Modliborza, Modzerowa, Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi, gospodarstwa ekologiczne, wytwórców produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nagrodzonych na różnych konkursach kulinarnych.
Odwiedzający targ będą mogli zakupić m.in. gotowe potrawy ― pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane, chleby, ciasta, wędliny, wyroby z gęsi, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty. Miłośnicy naczyń glinianych mogą liczyć na stoisko przygotowane przez rodzinę garncarzy z Bolimowa.
Podczas targów przypominamy produkty wykorzystywane w polskiej kuchni. W tym roku będą to wyroby i dania z kasz oraz mąk. Do najpopularniejszych należały chleby żytnie i razowe, podpłomyki, placek drożdżowy, placki różnego rodzaju, racuchy, a także kasze jęczmienne z omastą, kasza jaglana na Wigilię, krupnik i wiele innych.
Odwiedzających targ informujemy, że ekspozycje w Muzeum Etnograficznym są zamknięte z powodu remontu. Zapraszamy do zwiedzania pobliskich Zbiorów Sztuki i Muzeum Historii Włocławka.
Targ odbędzie się bez względu na pogodę.
Napisz komentarz
Komentarze