Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 5 maja 2025 21:48
Reklama

Chcesz spróbować prawdziwej neapolitańskiej pizzy? Wpadnij do Focolare przy ul. Kościuszki

Podziel się
Oceń

Chcesz spróbować prawdziwej neapolitańskiej pizzy? Wpadnij do Focolare przy ul. Kościuszki

Na włocławskiej mapie punktów gastronomicznych pojawiła się nowa restauracja. W Focolare, bo o niej mowa, nasze podniebienia będą mogły poczuć się jak na południu Italii, bez konieczności podróży na Półwysep Apeniński.

Zacznijmy od spraw podstawowych, czyli gdzie znajduje się lokal i przede wszystkim, co można tam zjeść? Odpowiedź na pierwszy człon pytania brzmi: ulica Kościuszki 20, konkretnie kierując się od Placu Wolności skręcamy w prawo przed Hotelem Kujawy w kierunku Wzorcowni. Co zaś się tyczy kuchni, jest to kuchnia włoska, konkretnie neapolitańska pizza, a więc coś, czego do tej pory właściwie w naszym mieście nie było. Każdy słyszał o pizzy neapolitańskiej, ale czym różni się ona od innych pizz?

"Po pierwsze jest wypiekana w piecu o bardzo wysokiej temperaturze, 500°. Tak naprawdę w ciągu 60 sekund pizza jest gotowa. Charakterystyczne jest to, że ma miękki środek i wrośnięte brzegi." - powiedzieli właściciele Focolare

Co szczególnie istotne wszystkie składniki pizzy są sprowadzane z Kampanii, regionu administracyjnego w południowych Włoszech. Począwszy od maki, przez różne odmiany sera, mięso i wędliny, aż po owoce i warzywa. Składniki są najwyższej jakości, co wpływa na kompozycję smakową pizzy.

Jednak pizza neapolitańska to nie wszystko. W Focolare dostępne są również sałatki i desery. Warto zwłaszcza zwrócić uwagę na świetne przygotowaną Panna Cottę i sernik z pistacjami Sycylii. W planach jest wprowadzeni do menu past oraz tradycyjnych włoskich śniadań.

Restauracja będzie działała przez cały tydzień w godzinach od 12:00 do 22:00. Restauracja czynna od jutra. 



Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaAdvertisement
ReklamaAdvertisement
Reklama