Na włocławskiej mapie punktów gastronomicznych pojawiła się nowa restauracja. W Focolare, bo o niej mowa, nasze podniebienia będą mogły poczuć się jak na południu Italii, bez konieczności podróży na Półwysep Apeniński.
Zacznijmy od spraw podstawowych, czyli gdzie znajduje się lokal i przede wszystkim, co można tam zjeść? Odpowiedź na pierwszy człon pytania brzmi: ulica Kościuszki 20, konkretnie kierując się od Placu Wolności skręcamy w prawo przed Hotelem Kujawy w kierunku Wzorcowni. Co zaś się tyczy kuchni, jest to kuchnia włoska, konkretnie neapolitańska pizza, a więc coś, czego do tej pory właściwie w naszym mieście nie było. Każdy słyszał o pizzy neapolitańskiej, ale czym różni się ona od innych pizz?
"Po pierwsze jest wypiekana w piecu o bardzo wysokiej temperaturze, 500°. Tak naprawdę w ciągu 60 sekund pizza jest gotowa. Charakterystyczne jest to, że ma miękki środek i wrośnięte brzegi." - powiedzieli właściciele Focolare
Co szczególnie istotne wszystkie składniki pizzy są sprowadzane z Kampanii, regionu administracyjnego w południowych Włoszech. Począwszy od maki, przez różne odmiany sera, mięso i wędliny, aż po owoce i warzywa. Składniki są najwyższej jakości, co wpływa na kompozycję smakową pizzy.
Jednak pizza neapolitańska to nie wszystko. W Focolare dostępne są również sałatki i desery. Warto zwłaszcza zwrócić uwagę na świetne przygotowaną Panna Cottę i sernik z pistacjami Sycylii. W planach jest wprowadzeni do menu past oraz tradycyjnych włoskich śniadań.
Restauracja będzie działała przez cały tydzień w godzinach od 12:00 do 22:00. Restauracja czynna od jutra.
Napisz komentarz
Komentarze