Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności polegające na wycofaniu wskazanych partii produktu „Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy” oraz „Hamburger drobiowy” ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes wydała dziś Państwowa Inspekcja Sanitarna. Przyczyną jest obecność w pożywieniu bakterii, która może powodować szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób starszych. W skrajnych przypadkach prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub sepsy. Listerioza, jest rzadką, ale bardzo poważną zakaźną chorobą. Może dwawać takie objawy jak: gorączka, dreszcze, bóle mięśni, dolegliwości ze strony układu pokarmowego np. biegunka wymioty.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej bakterię wykryto w jednej partii hamburgera drobiowego oraz w jednej partii hamburgera drobiowo-wieprzowego. Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt – Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy, 450 g
- Numer partii: 276/VI
- Termin przydatności do spożycia: 16.07.2020
- Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
- Produkt – Hamburger drobiowy, 300 g
- Numer partii: 294/VI
- Termin przydatności do spożycia: 20.07.2020
- Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
- Ponadto Konspol Holding Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu produktu pn. Hamburger drobiowy, 1,5 kg, numer partii 294/VI z terminem przydatności do spożycia 17.07.2020.
"W związku z wykryciem zagrożenia firma Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz, podjęła pełną współpracę w celu identyfikacji źródła zakażenia i wycofania kwestionowanych partii wyrobów z rynku. W celu wycofania zidentyfikowała i poinformowała odbiorców kwestionowanego towaru. Przeprowadziła także dodatkową dezynfekcję zakładu oraz rozpoczęła procedurę dodatkowych badań produktów, linii technologicznych i pracowników w kierunku Listeria monocytogenes."- informuje Inspektor Sanitarny
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem!
Napisz komentarz
Komentarze