Zakłady mięsne "Kier" mające siedzibę w Jastrzębiu Pomorskim (woj. kujawsko-pomorskie) opublikowały na swojej stronie informację dotyczącą wycofania z rynku Metki Łososiowej i Mięsa garmażeryjnego w związku z ujawnieniem pałeczek salmonelli. Firma zwraca się do konsumentów z informacją o możliwości zwrócenia zakupionego towaru. Komunikat pojawił się wczoraj
Szanowni Państwo
informujemy o naszej decyzji wycofania z rynku partii Metki Łososiowej o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 27.03.2019 r, Metki Łososiowej MAP o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 03.04.2019 i Mięsa garmażeryjnego o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 24.03.2019 r, w związku z podejrzeniem niezgodności mikrobiologicznej. Do Państwa dyspozycji została uruchomiona infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00. Firma P.W. KIER przeprasza za zaistniałe niedogodności, jednocześnie informując, że zakupione produkty mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.
Z kolei w wyniku natychmiastowych działań kontrolnych organów Inspekcji Weterynaryjnej, zakwestionowana i wycofana z obrotu została partia jaj dystrybuowana przez Biedronkę. Jeronimo Martins Polska S.A. poinformowała, że partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci. Chodzi dokładnie o Produkt: Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3 Kraj pochodzenia: Polska Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03 PWK93K3 A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901 Producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901
Główny inspektor Sanitarny zaleca, aby:
Nie spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Salmonella powoduje zatrucie pokarmowe. Pierwsze objawy pojawiają się 6-8 godzin po spożyciu skażonego posiłku. Objawami zatrucia są głównie dolegliwości żołądkowe-jelitowe, wysoka gorączka. Osoby, które zatruły się pożywieniem zawierającym pałeczki salmonelli powinny być hospitalizowane. W skrajnych przypadkach zatrucie może doprowadzić do zgonu.
Napisz komentarz
Komentarze