W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii łososia wędzonego. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Producentem jest firma KINGSALMON Sp. z o.o., ul. Gwiezdna 49, 84-241 Gościcino, Zakład Produkcyjny w Żelistrzewie, 84-122 Żelistrzewo ul. Pucka 70.
Producent współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktów z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki. Ponadto producent wdrożył procedurę działań naprawczych. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanych produktów oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny.
Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej.
Napisz komentarz
Komentarze